Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Menyasszonyi csokor kiszárítása profin!

A menyasszonyi csokrok hagyománya az ókorig nyúlik vissza, nem csoda, hogy mára minden esküvő elengedhetetlen kelléke lett. Kezdetben a gonosz szellemek elűzésére használt gyógynövényekből állt, majd egyre nagyobb szerepet kapott az esztétika az összeállításban. 

 

A menyasszonyi csokor kiszárítása

 

Életünk talán egyik legmeghatározóbb napja az esküvőnk, így nem meglepő, ha minden apró részletét szeretnénk megőrizni. Míg korábban a fellógatás jelentette az egyetlen alternatívát a menyasszonyi csokor kiszárítására, addig a mai modern világban jóval több és szebb végeredményt nyújtó lehetőség közül válogathatunk. Minden virág más, így más technikát igényel a tökéletes végeredmény. De elsőként lássuk a klasszikus megoldást:

 

Menyasszonyi csokor kiszárítása profin fellógatva

 

Ha számodra a menyasszonyi csokor épp úgy tökéletes, ahogy azt a virágkötő összeállította és szeretnéd egyben megőrizni, akkor is mérlegeld az alábbiakat:
 

 1. Ne tartalmazzon nagyon vastag, húsos virágokat, melyek berohadhatnak, pl. kála, kövirózsa, dália, margaréta, bogyók
   

 2. Ha nagyon tömör és sűrűn kötött menyasszonyi csokorról van szó, valószínűleg bepenészedik a közepe, így érdemes megritkítani a fellógatás előtt.
   

 3. Ha egy laza kötésű, vékony szirmú virágokat tartalmazó menyasszonyi csokrot szeretnél kiszárítani, akkor is érdemes olyan helyiségbe fellógatni, ahol kevés a napfény ugyanakkor száraz és jól szellőzik.

 4. Körülbelül 2-3 hét kell a ropogós végeremény eléréséhez

A legszebben lógatva szárítható virágok: Hortenzia, frézia, rózsa, rezgő, iringó, mezei virágok

 

Menyasszonyi csokor kiszárítása profin préselve

 

 

Ehhez a technikához szükséged lesz egy nagyméretű könyvre, albumra, mely lapjai mattak. /A matt alatt azt értem, hogy nem fényesek, mint egy magazin lapjai./

A tökéletes végeredmény a részletekben rejlik:

 1. A könyv lapjára teljesen sima szalvétát kell teríteni, majd szirmaira bontani a virágokat, és szépen sorban felhelyezni. Ezután egy másik szalvétát kell tenni a virágokra és úgy behajtani a könyvet. Nagyon fontos, hogy sima legyen a szalvéta, mert ha egy kicsit is texturált, akkor a mintázat vissza fog köszönni a virágok szirmain.
   

 2. A könyvet maximum 20 oldalanként érdemes bepakolni virágokkal, sűrűbben nem!
   

 3. A telepakolt könyvet egy száraz, meleg helyiségben legalább még 5 kg súly alatt kell préselni 10-14 napig.
   

 4. Ennél a technikánál is csúfos kudarcra vagy ítélve, ha vastag virágokkal próbálkozol, mert a penészedés elkerülhetetlen.

 

A menyasszonyi csokor kiszárításának ezen módját akkor javaslom, ha lapos képet vagy ékszert szeretnél a virágokból. 

 

Menyasszonyi csokor kiszárítása profin silica porban

 

Ha a fenti két eljárás nem nyerte el a tetszésed és igazán profi végeredményre törekszel, akkor a silica por lesz a megoldás. Ma már Magyarországon is könnyűszerrel beszerezhető ez a szárító anyag, amellyel nagyon óvatosan kell bánni, hiszen a belélegzése szilikózis tüdőbetegséget eredményez, így kizárólag pormaszk és gumikesztyű viselésével használom én is.

 

A virágfejeket ebben az eljárásban levágjuk a száráról és belehelyezzük a porral teli edénybe.Erre figyelj:

 1. Ez a por kis golyócskákból áll, figyelni kell, hogy a virágszirmokat mindenhol beborítsa, viszont ne nyíljon meg túlzottan tőle a virágfej.
   

 2. Kiválóan alkalmas húsos virágok szárítására is, de ha túl sok virágot raksz túl kevés porba, akkor itt is berohadhatnak.
   

 3. Tapasztalatom szerint 4-7 nap elegendő egy-egy virág kiszárításához, de csak akkor vedd ki a porból, ha már ropogósra száradt.

Ennél az eljárásnál lesz a legszebb a színmegtartás, viszont a növények kissé zsugorodnak a víz elvesztése után.

Néhány munkánk menyasszonyi csokorból:

 

 

Ha mindezek után mégis úgy döntenél, hogy inkább rám bízod a menyasszonyi csokrod kiszárítását, akkor olvass tovább: Hogyan küldjem el a friss esküvői csokrot?

 

Jó készülődést és sok boldogságot kívánok:
Nagygálné Csilla 

Tartalomhoz tartozó címkék: #esküvői csokor tartósítás